Reizen naar Griekenland

Hoewel er meerdere manieren zijn om naar Griekenland te reizen, kiezen de meeste toeristen die vanuit Nederland of België naar Griekenland reizen voor het vliegtuig als vervoersmiddel. Dat heeft niet alleen met de reisafstand te maken, want ook het feit dat de meeste vakanties op eilanden gevierd worden zorgt ervoor dat het eenvoudiger en veel sneller is om vliegend naar Griekenland te reizen. Hemelsbreed bedraagt de afstand tussen Nederland en Griekenland, afhankelijk van je vertrek- en eindbestemming, ongeveer 2000 tot 2500 kilometer. In werkelijke reisafstand kom je echter al snel aan drieduizend kilometer of meer. Wie een vakantie in Griekenland wil gaan boeken die zal een grote variatie in prijzen zien. Het reisseizoen is mede bepalend. Voor een last minute vakantie naar Griekenland moet je de focus vooral leggen op de maanden mei en oktober.

Op deze pagina worden de verschillende manieren van reizen naar Griekenland belicht.




Met het vliegtuig naar Griekenland

Vliegen is de snelste en meet efficiënte manier om van Nederland naar Griekenland te reizen. Vooral als je naar de Griekse eilanden wilt reizen is vliegen veruit de snelste optie. Of het de goedkoopste optie is hangt af van je ticketprijs, het aantal mensen waarmee je reist, je einddoel in Griekenland en wat je alternatief zou zijn. De vliegticketprijzen naar Griekenland variëren ook zeer sterk. Tijdens het hoogseizoen kunnen de tarieven oplopen tot meer dan vijfhonderd of zeshonderd euro per ticket. Vooral vluchten die in de zomervakantie vallen en in het weekeinde uitgevoerd worden kunnen erg duur worden. Over het algemeen geldt dat op tijd boeken de prijs nog binnen de perken kan houden. De prijzen blijven immers een kwestie van vraag en aanbod. Hoe meer tickets er al verkocht zijn, des te hoger de prijzen vaak worden.

Wat betreft luchtvaartmaatschappijen heb je de grootste keuze in het zomerseizoen. Veel Griekse eilanden zijn vanuit Nederland in het winterseizoen zelfs niet rechtstreeks bereikbaar. Je moet dan via Athene vliegen om naar bijvoorbeeld Kreta of Rhodos te reizen. Dat kan bijvoorbeeld met Aegean (meestal met ook een overstap in Duitsland) of met Olympic.

In de zomermaanden ben je vooral aangewezen op Transavia, ArkeFly en Corendon om naar Griekenland te vliegen. Naar Griekse steden zoals Athene en Thessaloniki kun je ook met KLM of Olympic vliegen. Op het gebied van prijsvechters heeft Ryanair een beperkt aantal vluchten tussen Eindhoven en Griekenland. In het geval de Nederlandse maatschappijen geen gepaste of fatsoenlijk geprijsde vluchten naar Griekenland hebben kun je altijd nog uitwijken naar België of Duitsland voor je vakantievlucht naar Kreta, Rhodos, Corfu of een andere vakantiebestemming in Griekenland. Vanuit België kun je o.a. met JetairFly en Thomas Cook vliegen. Vanaf Duitse luchthavens die net over de grens liggen (o.a. Weeze en Düsseldorf) kun je met Air Berlin, Condor, TUIfly, Germanwings en Ryanair naar Griekse luchthavens vliegen.

De vliegtijd naar Griekenland is heel erg afhankelijk van je vertrekpunt en waar je naartoe vlieg. Hanteer een gemiddelde vliegtijd van 3 tot 3,5 uur. Indien je ergens een tussenlanding of overstap hebt dan kan de totale reistijd ineens redelijk wat oplopen. Vooral bij ongunstige overstaptijden kan dit het geval zijn. Een tussenlanding kost je meestal tussen de één tot twee uur extra.

Met het vliegtuig naar Griekenland

Met de trein naar Griekenland

De internationale treinverbindingen tussen Griekenland en Europese buurlanden kunnen nog al eens variëren. Indien je van plan bent om met de trein naar Griekenland te reizen dan moet je zorgen dat je accurate en actuele informatie over de spoorverbindingen kunt krijgen. De site van Interrail biedt over het algemeen goede informatie.

Met de bus naar Griekenland

Er zijn geen losse busreizen naar Griekenland te boeken vanuit Nederland. Wel zijn er verschillende aanbieders die busrondreizen door Griekenland aanbieden waarbij er vanuit Nederland vertrokken wordt met de bus. Meestal duren deze rondreizen 15 dagen en reis je via Italië en vervolgens de veerboot naar Griekenland.

Met de auto naar Griekenland

Er zijn twee autoroutes die je tot in Griekenland brengen. De goedkoopste is die door de Balkan heen waarbij je meerdere grenscontroles passeert. De rit van Utrecht naar Athene is bijna drieduizend kilometer lang en kost je exclusief pauzes om en nabij de dertig uur. De duurste route is via Italië, waarbij je vanaf Italië met de veerboot de overtocht maakt naar Griekenland. Dat kan vanaf Brindisi, Venetië of Ancona. Zorg er wel voor dat je je overtocht vooraf gereserveerd hebt. Dat voorkomt onaangename verrassingen wat betreft prijs of beschikbaarheid. De reis inclusief overtocht per veerboot kost je ongeveer 30 tot 40 uur. Het voordeel van het stuk route dat je per veerboot aflegt is dat je zelf kunt rusten zodra er gevaren wordt. Na aankomst in Patras (Griekenland) kun je met de auto naar Piraeus reizen. Deze havenstad ligt bij Athene, op ongeveer tweehonderd kilometer van Patras. Vanuit Piraeus kun je per veerboot doorreizen naar een groot aantal Griekse eilanden zoals Kreta, Paros en Naxos. Sommige Griekse bestemmingen zijn rechtstreeks vanaf Italië te bereiken, zoals Corfu.

Autorijden in Griekenland

In Griekenland is er sprake van een nogal wisselende kwaliteit van het wegennetwerk. Dat geldt voor de manier waarop de wegen aangelegd zijn, de overzichtelijkheid, de bewegwijzering en zeker voor de staat van onderhoud. Bochtige wegen, wegen met een sterke hellingsgraad en zeer smalle wegen zijn ook geen uitzondering in Griekenland. Realiseer je dat allemaal goed voordat je gaat autorijden in Griekenland.

De mentaliteit op de weg wijkt ook af. Zo is het normaal om iemand die in wil halen daarvoor zoveel mogelijk de ruimte te geven. Vaak zie je dan ook de langzamere bestuurders wat naar rechts gaan en op de vluchtstrook gaan rijden, om sneller verkeer er langs te laten. Sta er ook niet van te kijken als mensen op een tweebaansweg over de middenstreep in gaan halen. Ook als tegenligger moet je je daarvan bewust zijn. Automobilisten die in willen halen die laten dat meestal merken door eventjes met de lichten te seinen.

Richting aangeven bij afslaan? Grieken zijn daar niet altijd zo sterk in, dus calculeer altijd in dat iemand onverwacht af kan slaan. Houd er ook rekening mee dat men wel eens uit moet wijken voor rotsblokken (vooral op de vluchtstrook), keien en gaten.

In Griekenland is het maximale toegestane alcoholpromillage 0,5 promille. Dat is hetzelfde als in Nederland. Overschrijding kan voor (hoge) boetes of erger zorgen. Denk niet dat je er wel mee wegkomt, want ook op de populaire vakantie-eilanden worden regelmatig alcoholcontroles gehouden.

Autorijden in Griekenland