Griekenland reisinformatie

Zonder een goede reisvoorbereiding kun je onderweg of op je vakantiebestemming weleens voor verrassingen komen te staan. Volgens ons is een goede reisvoorbereiding dan ook essentieel voor iedere reis of vakantie. Op deze pagina bieden we algemeen reisinformatie over Griekenland. Deze informatie geldt voor de meeste bestemmingen in Griekenland. Soms is er voor een bepaalde Griekse bestemming een afwijking of aanvulling mogelijk. Raadpleeg daarom ook indien nodig websites die specifiek over jouw reisbestemming gaan. Ook kunnen reisgidsen die over Griekenland of Griekse bestemmingen gaan uitkomst bieden.

Griekenland bezienswaardigheden

Griekenland heeft dankzij de soms vrij ruige natuur, de adembenemende eilanden, de mooie dorpjes en de vele historische plekken veel te bieden op het gebied van excursies en bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Griekenland op een rijtje gezet:
Griekenland bezienswaardigheden top 10

 

Alarmnummer

Net als elders in de Europese Unie bel je in Griekenland naar het gratis nummer 112 in het geval van nood. De Engelssprekende operator zorgt er vervolgens voor dat de juiste hulpdiensten (ambulance, politie en/of brandweer) in actie komen.

Alcohol

Officieel is de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol 18 jaar in Griekenland. Dat betekent dat je eigenlijk niet op stap zou kunnen als je jonger bent dan 18 jaar. Het aantal controles op leeftijd is echter zeer beperkt.

Drinkwater

Of leidingwater veilig is om te drinken in Griekenland is vooral afhankelijk van waar je in Griekenland bent. Op sommige plekken zijn de gezondheidsrisico's beperkt terwijl je elders wel op moet passen met kraanwater. Het is daarom eigenlijk aan te raden om altijd mineraalwater uit een fles te drinken. Op veel plekken kun je flessen met grotere inhoud kopen.

Drugs

Het invoeren, verhandelen, gebruiken en in bezit hebben van verdovende middelen is verboden in Griekenland. Indien je betrapt wordt is er een redelijke kans op (soms hoge) boetes en/of gevangenisstraf. Wees daarom verstandig en gebruik geen drugs in Griekenland.

Elektriciteit

In Griekenland gebruikt men vrijwel zonder uitzondering dezelfde stopcontacten en stekkers als in Nederland. Een adapter of reisstekker is dan ook niet nodig als je in Griekenland op vakantie gaat. Houd er wel rekening mee dat er binnen het netwerk incidenteel spanningswisselingen voor kunnen, die voor gevoelige apparatuur schadelijk kan zijn. Een zogenaamde surge-protector biedt daartegen een oplossing.

Feestdagen

Hieronder staan de landelijk gevierde feestdagen van Griekenland vermeld. Tijdens deze dagen zijn winkels, banken en overheidsinstellingen meestal gesloten. Ook voor musea en bezienswaardigheden kunnen er aangepaste openingstijden zijn.

1 januari - Nieuwjaarsdag
6 januari - Christus' doop (EpiphanŪa)
2 maart - nationale feestdag vanwege begin bevrijdingsstrijd tegen de Turken
25 maart - Maria-Boodschap (Evangelismůs)
1 mei - Dag van de Arbeid
15 augustus - KŪmissis tŪs Theotůkou
28 oktober - Ochi-dag
24 december - Kerstavond
25 december - Kerstmis

variabel (meestal februari of maart) - carnaval
variabel (meestal maart of april) - Goede Vrijdag
variabel (meestal maart of april) - Grieks Pasen

Fooien

De lonen in Griekenland zijn vrij karig, zeker als het om bedienend en ondersteunend personeel in horeca en toerisme gaat. Het betalen van een fooi tot ongeveer tien procent is daarom vrij gebruikelijk in Griekenland. Ook taxichauffeurs, kruiers, conciŽrges, kamermeisjes en gidsen weten een kleine fooi zeker te waarderen in Griekenland.

Geld

In Griekenland betaal je sinds 1-1-2002 met de euro. De Griekse drachme is toen net als de Nederlandse gulden overgegaan in deze gezamenlijke Europese munt. Houd er in Griekenland rekening mee dat je niet overal kunt pinnen of met creditcard kunt betalen. Zeker in de kleinere, minder toeristische plaatsen is de kans dat je elektronisch kunt betalen kleiner dan wat je misschien zou verwachten. Zorg er daarom voor dat je ook altijd voldoende contant geld bij je hebt.
Wie een Nederlandse bankpas heeft die kan normaal gesproken zonder enige problemen geld uit de muur halen. Let wel op: het gebeurt niet zelden dat geldautomaten in de loop van het weekeinde leeg raken. De kans hierop is vooral aanwezig op drukke toeristische plekken.

Gezondheid

Ziek worden op vakantie is het laatste wat je wilt. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Pas daarom op met slecht verhit en/of rauw eten op vakantie, draag een hoofddeksel tegen een zonnesteek (of blijf uit de zon) en pas op voor dieren zoals kwallen, zee-egels, slangen, schorpioenen en andere beestjes die je pijn kunnen doen of ziek kunnen maken. Ook in Griekenland kun je in beboste gebieden tekenbeten oplopen, met als mogelijk gevolg de ziekte van Lyme. Mocht je darmklachten krijgen zoals diarree zorg er dan voor dat je niet uitdroogt. Water, ORS (zoutoplossing) en bouillon zijn probate middelen.

Mocht je toch ziek worden zorg er dan voor dat je je Europese bewijs van ziektekostenverzekering bij je hebt. Houd er rekening mee dat kosten niet geheel en/of niet altijd helemaal vergoed worden. Een reisverzekering met medische dekking kan dit risico beperken.

Internet

In Griekenland kun je mobiel internetten via 3G en 4G. Let wel op wat voor overeenkomst je met je telefoonprovider wat betreft internetsnelheden, limieten en kosten. Wie geen mobiel internet via het telefoonnetwerk wil gebruiken die kan in Griekenland natuurlijk ook gebruik maken van draadloos internet via Wi-Fi. Veel hotels, restaurants en bars bieden internet via Wi-Fi aan, al dan niet gratis.

Kleding

Op vakantie draag je natuurlijk vooral comfortabele kleding. Dat geldt ook voor een vakantie in Griekenland. Wat sommige toeristen helaas weleens vergeten is om zich aan te passen aan de normen en waarden die in het land gelden waar ze op vakantie zijn. In Griekenland zit men er niet op te wachten om toeristen in bikini's en zwembroeken in de straten te zien lopen. Badkleding is voor op het strand of aan het zwembad, nergens anders. Bij het bezoek aan een kerk behoor je je knieŽn en schouders bedekt te hebben. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.
In het voor- en najaar moet je er rekening mee houden dat het 's avonds soms harder afkoelt dan je zou verwachten. Een trui, vest of jasje kan dan een aangename oplossing zijn. Vergeet daarom niet iets warms van kleding in te pakken voor je reis naar Griekenland.

Naturisme

Naakt zonnen is alleen toegestaan op stranden en gebieden die daartoe aangewezen zijn. Je ziet wel dat er op verlaten strandjes ook naaktrecreatie plaatsvindt. Topless zonnen is over het algemeen geen probleem op de Griekse stranden.

Openbare toiletten

Als toerist wordt je meestal niet vrolijk van de openbare toiletten in Griekenland. Waar hoge concentraties aan toeristen zijn is het gelukkig tegenwoordig al veel beter gesteld met de hygiŽnische kwaliteit van openbare WC's. In wat meer afgelegen dorpen zul je af en toe weleens schrikken als je naar een openbaar toilet gaat.

Reisdocumenten

Om naar Griekenland te reizen heb je een geldig paspoort of een geldige Europese Identiteitskaart nodig. Kinderen moeten een eigen paspoort of ID-kaart hebben. Als houder van een Europees paspoort of ID-kaart heb je geen visum nodig om Griekenland te bezoeken.

Reisverzekering

Als je in Griekenland bestolen wordt, schade oploopt of een ernstig ongeval krijgt dan is een reisverzekering je redmiddel. Niet alleen zorgt een goede reisverzekering voor de dekking van de schade, natuurlijk binnen de polisvoorwaarden, een verzekeraar kan je ook bijstaan in het geval er sprake is van repatriŽring. Kijk eventjes goed of het voordeliger is om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Als je ieder jaar minstens twee weken op vakantie gaat en ook nog af en toe een dagje BelgiŽ of Duitsland doet dan is een doorlopende reisverzekering vaak gunstiger dan losse verzekeringen per vakantie.
Vergelijk hier reisverzekeringen om de verzekering te vinden die het beste bij jou past.

Roken

In Griekenland geldt een algeheel rookverbod in alle openbare gebouwen inclusief restaurants, bars en clubs. Buiten roken mag wel, wat met het Griekse klimaat meestal geen straf is.

Taal

De officiŽle taal van Griekenland is Grieks. Het moderne Grieks, ook wel Nieuwgrieks genoemd, is voor ons West-Europeanen geen eenvoudige taal om eigen te maken. Wie echt geÔnteresseerd is in deze taal die zou voorafgaand aan een reis/vakantie naar Griekenland een basiscursus Grieks kunnen volgen. Het lastigste is dat men een andere karakterset gebruikt. Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters, in plaats van 26 zoals bij ons. Een trend die je wel steeds mee ziet is dat Grieks geschreven wordt in onze westerse karakters, zodat het begrijpelijker wordt.
Als toerist kun je op heel veel plekken gewoon met Engels terecht. Vooral op de toeristische bestemmingen wordt er in winkels, op terrassen, in hotels en bars redelijkst goed Engels gesproken. In badplaatsen waar veel Nederlandse komen kun je soms ook wel wat Nederlands spreken. Een voorbeeld hiervan is Chersonissos op Kreta, waar wat Nederlandse ondernemers zitten die ook nog eens met Nederlands personeel werken.

Telefoneren

In Griekenland kun je met je Nederlandse mobiele abonnement bellen als je de optie 'roaming' aan hebt staan bij je provider. Let wel op dat je een zogenaamd multiband toestel hebt waardoor je toegang kunt krijgen op de Griekse netwerken. In Griekenland is er geen 100% dekking van het mobiele netwerk. Vooral in afgelegen gebieden, zeker als deze bergachtig zijn, kan het zijn dat je geen of slechte dekking hebt.

Tijdsverschil

Griekenland ligt in de tijdzone UTC +2, terwijl Nederland in de tijdzone UTC +1 ligt. Dat betekent dat er ťťn uur tijdsverschil is tussen Nederland en Griekenland. Het is in Griekenland 1 uur later dan in Nederland. Dit geldt tijdens de zomertijd en de wintertijd, omdat Griekenland een zomertijdregeling heeft die gelijk loopt aan die van Nederland.

Veiligheid

Griekenland is een redelijk veilig land. Natuurlijk moet je ook in Griekenland rekening houden met de kans dat je te maken krijgt met diefstal of andere vormen van kleine criminaliteit. Helaas hebben toeristen ook aantrekkingskracht op boeven. Neem de normale voorzorgsmaatregelen in acht om de risico's zoveel mogelijk in te perken. Gebruik kluisjes voor je waardevolle spullen. Laat geen geld, mobiele telefoons, tablets, laptops etc. onbeheerd achter.
Natuurfenomenen waar je in Griekenland mee te maken kunt krijgen zijn extreme hitte, bosbranden en aardbevingen. Indien je te maken krijgt met een aardbeving, realiseer je dan dat het zelden gebeurt dat er tijdens een aardbeving in Griekenland persoonlijke slachtoffers vallen. Wat betreft bosbranden moet je vooral het lokale nieuws volgen en de instructies van lokale autoriteiten opvolgen indien dat nodig is. Soms kan er tot evacuatie overgegaan worden.

Zonkracht

De zon is in Griekenland over het algemeen een stuk sterker dan in Nederland. Dit betekent dat je sneller verbrandt, eerder een zonnesteek op kunt lopen en ook meer schade op de langere termijn op kunt lopen. Verantwoord omgaan met zonnen is daarom van belang. Vermijd de zon op de heetste uren (11 tot 15 uur) zoveel mogelijk. Bedek je huid en vooral je hoofd als je veel in de zon gaat. Gebruik anti-zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor. Vooral bij jonge kinderen is dit van belang. De zonkracht is het hoogste in de maanden juni en juli.

Meer info over Griekenland

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Griekenland:

alles over Griekenland
de mooiste dorpjes van Griekenland
Griekenland informatie
Griekenland informatie
Griekenland informatie
Griekenland tips
Griekenland weer & klimaat

Griekse bestemmingen

Wij hebben over een aantal Griekse bestemmingen ook een 'voor beginners' site gemaakt. Het gaat om de volgende eilanden en plaatsen in Griekenland:

Kos voor beginners
Kreta voor beginners
Rhodos voor beginners

© Silver Media - alle rechten voorbehouden - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy